Sort by
Sort by

Sağlıklı Beslenmenin Yolu

Su, büyük oranda ilk sıvı alım kaynağı olarak değerlendirilir.

Suda kalori bulunmaz ve kilomuzu kontrol etmek istediğimizde vücuda sıvı almak için ideal bir partnerdir.

Aşırı Kilo ve Obezite Tırmanıyor…

Dünya Sağlık Örgütü, Beden Kitle Endeksi‘ne göre düşük kilolu, fazla kilolu  ve obez sınıflandırması oluşturmuştur: normal aralık: 18.50-24.99, fazla kilolu ≥25.00, obez ≥30.00.

DSÖ’nün en güncel tahminleri, dünyada 2008 yılında yaklaşık olarak 1.4 milyar yetişkinin (20+yaş) fazla kilolu olduğunu ve en az 500 milyon yetişkinin ise obez olduğunu göstermektedir.

DSÖ, ayrıca 2015 yılına gelindiğinde yaklaşık 2.3 milyar yetişkinin aşırı kilolu, 700 milyondan fazla kişinin ise obez olacağını tahmin etmektedir.

Aşırı Kilo ve Obezite Artışı Nasıl Önlenebilir?

İnsanlar daha sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitelerini arttırma yönünde alışkanlıklar edinebilir. Sağlıklı beslenirken, yediklerimiz ve içtiklerimizden aldığımız şekerin azaltılması önerilmektedir (1-3).

Suyu Öncelikli Hale Getirin!

 

Suda kalori bulunmaz ve kilomuzu kontrol etmek istediğimizde ilk sıvı alımı kaynağı olarak su görülmelidir.

Ayrıca, sağlıklı yaşam tarzının parçası olarak diyet yapmakta olan aşırı kilolu kişiler arasında yapılan araştırmalar, ilk sıvı alımı kaynağı olarak su içmenin kilo kaybını sağlayacağını göstermektedir (4-5).

Fiziksel aktivite ile birleştirildiğinde, su içmek yağ yakma hızının da artmasını sağlar (6-7).

Okullarda yapılan çalışmalar da, ilk sıvı alım kaynağı olarak suyu tercih eden okul çağındaki çocukların kilolarını koruduklarını göstermiştir (8).
 

Kaynaklar:

  • (1) Johnson R.K., Appel L.J., Brands M., Howard B.V., Lefevre M., Lustig R.H., Sacks F., Steffen L.M., Wylie-Rosett J. and on behalf of the American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism and the Council on Epidemiology and Prevention. Circulation. 2009;109:101-20.
  • (2) Vartanian L.R., Schwartz M.B.and Brownell K.D. Am J Pub Health 2007;97:667-675.
  • (3) Malik V.S., Popkin B.M., Bray G.A., Despres J.P. and Hu F.B. Circulation. 2010; 121: 1356-1364.
  • (4) Dennis E.A., Dengo A.L., Comber D.L., Flack K.D., Savla J., Davy K.P. and Davy B.M. Obesity 2010; 18:300-307.
  • (5) Stookey J.D., Constant F., Popkin B.M. and Gardner C.D. Obesity 2008;16:2481-2488.
  • (6) Stookey J.D. Clinical Nutrition Insight 2010; 36 (2):1-4.
  • (7) Stookey J.D., Klein A. International Congress of Nutrition, Bankok 2009; (abstract).
  • (8) Muckelbauer R., Libuda L., Clausen K. Toschke A.M., Reinehr T. and Kersting M. Pediatrics 2009; 123:e661-e667